Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. január 20., hétfő

Desztillált víz az ásványvizek és a gyógyvizek között kihelyezve

A Smartwater (magyarul okosvíz) palackozott víz nem más, mint desztillációval előállított víz. A folyamat során a legtöbb szennyeződés eltávolításra kerül, de az ásványisók egy része is kiürül a vízből. Ezért az eljárás után bizonyos ásványi anyagok pótlásra kerülnek. 

Nincsenek ismert előnyei az ásványi anyagokkal dúsított desztillált víznek. - Olvashatók a fentiek a Wikipedianak a márkával foglalkozó angol nyelvű oldalán.
https://en.wikipedia.org/wiki/Glaceau_Smartwater

A márka magyar nyelvű honlapján csak a következő termékmeghatározás található:
"Szénsavmentes víz alapú ital hozzáadott ásványi sókkal."

A márka magyar nyelvű kommunikációjában a desztillált szó nem jelenik meg, csak egy általános technológiai leírás alapján tudhatják meg a valóságot az arra fogékonyak.

A fentiek alapján mi most már tudjuk, hogy a Smartwater sem nem ásványvíz, sem nem gyógyvíz. A legpontosabb megfogalmazása: ásványisókkal dúsított asztalivíz.

Megnéztük az üzletekben és az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok online shopjaiban, hol helyezik el a terméket.

Nincsenek jó tapasztalataink. Az üzletekben jellemzően az ásványvizek és a gyógyvizek között van kihelyezve a Smartwater.

A Tesco Bevásárlás shopjában megfelelőbb helyen találtuk meg a Smartwater 600 ml terméket: az Energia- és sportitalok kategóriában.

A Spar Online shopban azonban rossz helyen, a Gyógyvizek között van.

Az Auchan Online áruházában szintén helytelen a termékbesorolás, ugyanis ott az Ásványvizek között található.


A Tesco helyes kategóriabesorolása