Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. január 10., péntek

Elégtelen termékinformációk az okosvízről

A Smartwater (magyarul: okosvíz) a gyártó meghatározása szerint "Szénsavmentes víz alapú ital hozzáadott ásványi sókkal". 

Lényegében feldolgozott élelmiszernek számít, ezért az azokra vonatkozó tápértéktartalmakat kell megadni. A termék csomagolásán az alábbi szöveg olvasható.

Tápanyagok 100 ml
Energia: 0 kJ/0 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 0 g
- amelyből cukrok: 0 g
Rost: 0 g
Fehérje: 0 g
Só: 0 g

Azonban a a fenti információk semmire sem használhatók. Hiszen egy sókkal dúsított desztillált vízre nem értelmezhetők a más élelmiszereknél jól bevált tápanyag-kategóriák.

Helyettük az ásványianyag-tartalmak közlésére van szükség. Azok az értékek azok, melyekre mi, fogyasztók kíváncsiak vagyunk. Kalciumtartalom, magnéziumtartalom és káliumtartalom.
Mert a terméknek az alábbiak az összetevői:
víz, kalcium-klorid, magnézium-klorid, kálium-bikarbonát.