A legfontosabb összefüggések Az egészséges tányérban.
1. A napi táplálék fele legyen zöldség és gyümölcs. A zöldség a legnagyobbik részét tegye ki a tányérunknak.
2. A napi táplálék negyedét a teljesgabonákból állítsuk össze.
3. A tányérunk negyedére egészséges proteinek kerüljenek.
4. Olajat kis mennyiségben fogyasszunk.
A napi élelmiszereinket az alábbi szempontok szerint válasszuk ki és tegyük a tányérunkra.
Egészséges olajok
- Használj egészséges olajokat (olívaolaj, repceolaj) főzéshez, salátákhoz vagy tedd az asztalra étkezéskor ízesítéshez.
- Korlátozd a vaj fogyasztását.
- Kerüld el a transzzsírsavakat.
- Minél több zöldséget eszel és minél többfélét, annál jobb.
- A burgonyát és a sültkrumplit ne sorold ide.
- Sok gyümölcsöt egyél minden színben.
- Igyál vizet, teát vagy kávét (cukor nélkül vagy kevés cukorral).
- Csökkentsd a tej/tejtermék (1-2 adag/nap) és a gyümölcslé (1 kis pohár/nap) fogyasztását.
- Kerüld a cukros italokat.
- A teljesgabonák széles választékát edd (teljeskiőrlésű kenyér és tészta, barnarizs)
- Csökkentsd a feldolgozott gabonák (fehérrizs és fehérkenyér) fogyasztását.
- Válaszd a halat, a baromfit, a hüvelyeseket és a dióféléket.
- Csökkentsd a vöröshúsok és a sajt fogyasztását.
- Kerüld el a szalonnát, a felvágottakat és a többi feldolgozott húsfélét.
![]() |
Harvard: Az egészséges tányér |