Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. január 1., szerda

Harvard: Az egészséges tányér

A Harvard T. H. Chan School of Public Health intézet elkészítette javaslatát az egészséges táplálkozáshoz, és a "Healthy Eating Plate" nevet adta neki. A Foodmonitor.hu pedig "Az egészséges tányér" néven lefordította az angol nyelvű anyagot, amit itt közzétesszük. 

A legfontosabb összefüggések Az egészséges tányérban.

1. A napi táplálék fele legyen zöldség és gyümölcs. A zöldség a legnagyobbik részét tegye ki a tányérunknak.

2. A napi táplálék negyedét a teljesgabonákból állítsuk össze.

3. A tányérunk negyedére egészséges proteinek kerüljenek.

4. Olajat kis mennyiségben fogyasszunk.

A napi élelmiszereinket az alábbi szempontok szerint válasszuk ki és tegyük a tányérunkra. 

Egészséges olajok
  • Használj egészséges olajokat  (olívaolaj, repceolaj) főzéshez, salátákhoz vagy tedd az asztalra étkezéskor ízesítéshez. 
  • Korlátozd a vaj fogyasztását. 
  • Kerüld el a transzzsírsavakat. 
Zöldségek
  • Minél több zöldséget eszel és minél többfélét, annál jobb. 
  • A burgonyát és a sültkrumplit ne sorold ide.
Gyümölcsök
  • Sok gyümölcsöt egyél minden színben. 
Víz
  • Igyál vizet, teát vagy kávét (cukor nélkül vagy kevés cukorral). 
  • Csökkentsd a tej/tejtermék (1-2 adag/nap) és a gyümölcslé (1 kis pohár/nap) fogyasztását. 
  • Kerüld a cukros italokat. 
Egész gabonák
  • A  teljesgabonák széles választékát edd (teljeskiőrlésű kenyér és tészta, barnarizs)
  • Csökkentsd a feldolgozott gabonák (fehérrizs és fehérkenyér) fogyasztását.  
Egészséges protein
  • Válaszd a halat, a baromfit, a hüvelyeseket és a dióféléket.  
  • Csökkentsd a vöröshúsok és a sajt fogyasztását. 
  • Kerüld el a szalonnát, a felvágottakat és a többi feldolgozott húsfélét. 


Harvard: Az egészséges tányér
Harvard: Az egészséges tányér