Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. január 22., szerda

Mi a különbség a magyar élelmiszer és a hazai élelmiszer között?


Az élelmiszerek esetében a hétköznapokon a magyar termék és a hazai termék kifejezéseket szinonimaként használjuk, azaz egymással könnyen felcserélhetőnek gondoljuk. 

Az élelmiszer-gazdaságban azonban jogszabály határozza meg, hogy a gyártók, feldolgozók és kereskedők a csomagolásokon és a kommunikációban mikor használhatják a magyar és mikor a hazai megjelölést.

Melyik élelmiszereket nevezhetjük MAGYARNAK? 

Azokat az élelmiszereket nevezhetjük magyar termékeknek, amelyek feldolgozására Magyarországon került sor és amelyeknél nem használtak import eredetű összetevőket (0%).

Részletesebben:

a) növényi eredetű alaptermék termesztése, betakarítása, vadon termő növény esetén annak begyűjtése, tisztítása és kezelése, és ha csomagolt, akkor előrecsomagolása Magyarországon történt;

b) állati eredetű alaptermék esetén az állat születése, keltetése, felnevelése, vadon élő állat elejtése, vadon élő halak kifogása, vagy, ha az alaptermék nem az állatból készül, különösen a méz, tej és tojástermelés esetén, az állat termelésbe állítása, és – ha az állati eredetű alaptermék csomagolt – előrecsomagolása Magyarországon történt;

Nem vonatkoznak a fentiek azokra
  • a fűszerekre és fűszernövényekre, amelyek Magyarországon az előállítás megkezdéséig üzemi méretekben nem kerültek termesztésre, továbbá 
  • az étkezési sóra, 
  • az adalékanyagokra, 
  • az enzimekre, 
  • az aromákra,
    amelyek Magyarországon nem bányászhatók, továbbá amelyek Magyarországon szokásosan nem kerülnek előállításra.

Melyik élelmiszereket nevezhetjük HAZAINAK? 

Azokat az élelmiszereket nevezhetjük hazai termékeknek, amelyek feldolgozására Magyarországon került sor és amelyeknél import eredetű a felhasznált összetevők kisebb része (<50%).


Mik a hazai feldolgozású élelmiszerek? 

Azokat az élelmiszereket nevezhetjük hazai feldolgozású termékeknek, amelyek feldolgozására Magyarországon került sor és amelyeknél import eredetű a felhasznált összetevők nagyobbik része (>50%).


A szóban forgó jogszabály pontos megnevezése:
74/2012. (VII. 25.) VM rendelet 
egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról 

Itt olvasható teljes terjedelmében:
http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=152728.226128