Az élelmiszerek esetében a hétköznapokon a magyar termék és a hazai termék kifejezéseket szinonimaként használjuk, azaz egymással könnyen felcserélhetőnek gondoljuk.
Az élelmiszer-gazdaságban azonban jogszabály határozza meg, hogy a gyártók, feldolgozók és kereskedők a csomagolásokon és a kommunikációban mikor használhatják a magyar és mikor a hazai megjelölést.
Melyik élelmiszereket nevezhetjük MAGYARNAK?
Azokat az élelmiszereket nevezhetjük magyar termékeknek, amelyek feldolgozására Magyarországon került sor és amelyeknél nem használtak import eredetű összetevőket (0%).
Részletesebben:
a) növényi eredetű alaptermék termesztése, betakarítása, vadon termő növény esetén annak begyűjtése, tisztítása és kezelése, és ha csomagolt, akkor előrecsomagolása Magyarországon történt;
b) állati eredetű alaptermék esetén az állat születése, keltetése, felnevelése, vadon élő állat elejtése, vadon élő halak kifogása, vagy, ha az alaptermék nem az állatból készül, különösen a méz, tej és tojástermelés esetén, az állat termelésbe állítása, és – ha az állati eredetű alaptermék csomagolt – előrecsomagolása Magyarországon történt;
Nem vonatkoznak a fentiek azokra
- a fűszerekre és fűszernövényekre, amelyek Magyarországon az előállítás megkezdéséig üzemi méretekben nem kerültek termesztésre, továbbá
- az étkezési sóra,
- az adalékanyagokra,
- az enzimekre,
- az aromákra,
amelyek Magyarországon nem bányászhatók, továbbá amelyek Magyarországon szokásosan nem kerülnek előállításra.
Melyik élelmiszereket nevezhetjük HAZAINAK?
Azokat az élelmiszereket nevezhetjük hazai termékeknek, amelyek feldolgozására Magyarországon került sor és amelyeknél import eredetű a felhasznált összetevők kisebb része (<50%).
Mik a hazai feldolgozású élelmiszerek?
Azokat az élelmiszereket nevezhetjük hazai feldolgozású termékeknek, amelyek feldolgozására Magyarországon került sor és amelyeknél import eredetű a felhasznált összetevők nagyobbik része (>50%).
A szóban forgó jogszabály pontos megnevezése:
74/2012. (VII. 25.) VM rendelet
egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról
Itt olvasható teljes terjedelmében:
http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=152728.226128