A Euronews számol be arról, hogy ma már 200 salátagyár működik Japánban. A gyors elterjedésüket segíti, hogy a szigetországban a mezőgazdák életkora 67 év, kevés fiatal választja munkahelyként a mezőgazdaságot, és a lakosság egyre nagyobb része költözik a városokba.
A módszer előnyeinek tartják, hogy
"- Nagy mennyiségben, stabilan, tervezhető módon termelünk. Anélkül, hogy befolyásolnának az időjárási körülmények, a hőmérséklet változásai. Ez a körülmény a munkavállalók számára is kedvező - mondta el az egyik ilyen üzem termelési vezetője.
A rendszer termelékenysége kimagasló, hiszen lehetővé teszi, hogy évente nyolcszor "takarítsanak be". Miközben jóval kevesebb vizet használnak, mint a hagyományos mezőgazdaságban. Egyedül a jelenlegi technológia energiaigénye nagyobb, mintha napfényben termesztenék a növényt."