Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. január 3., péntek

Zöldséggyárak: te vásárolnál gyárakban előállított zöldségeket?

A zöldséggyárakban a zöldségeket napfény nélkül, mesterséges légtérben, termőföld nélkül - mesterséges táptalajban állítják elő. Te vásárolnál zöldséget gyárakból? 

A Euronews számol be arról, hogy ma már 200 salátagyár működik Japánban. A gyors elterjedésüket segíti, hogy a szigetországban a mezőgazdák életkora 67 év, kevés fiatal választja munkahelyként a mezőgazdaságot, és a lakosság egyre nagyobb része költözik a városokba.

A módszer előnyeinek tartják, hogy
"- Nagy mennyiségben, stabilan, tervezhető módon termelünk. Anélkül, hogy befolyásolnának az időjárási körülmények, a hőmérséklet változásai. Ez a körülmény a munkavállalók számára is kedvező - mondta el az egyik ilyen üzem termelési vezetője.

A rendszer termelékenysége kimagasló, hiszen lehetővé teszi, hogy évente nyolcszor "takarítsanak be". Miközben jóval kevesebb vizet használnak, mint a hagyományos mezőgazdaságban. Egyedül a jelenlegi technológia energiaigénye nagyobb, mintha napfényben termesztenék a növényt."