Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. február 12., szerda

Az állatok is fontosak, de az emberek legyenek a legfontosabbakTöbb élelmiszer-kiskereskedelmi lánc állatoknak adja a napi zárás után megmaradt pékárut, egyéb élelmiszert, - nem emberekhez juttatja el. A recepteket gyűjtő, a főzést propagáló Nosalty portál megkérdezte a nagy nemzetközi kiskereskedelmi cégeket, hová kerülnek tőlük a megmaradt friss élelmiszerek. 

Az 5 cég közül csak háromból szállítják el szegény emberekhez a zárás után megmaradt kenyereket, pékárukat.

Az Auchan az emberi fogyasztásra alkalmas pékárut, friss zöldséget és gyümölcsöt rászoruló családokhoz vagy jótékonysági szervezethez juttatja el. (+)

A Tescótól az élelmiszer-feleslegek egy jótékonysági szervezethez kerülnek, illetve a vásárlók és a  munkavállalók kedvezményesen vásárolhatják meg azokat a nap végén.  (+)

Az Aldi üzleteinek a kétharmadából a megmaradt, emberi fogyasztásra alkalmas termékeket jótékonysági  szervezetnek adják át. Azonban a többi üzlet feleslegeit állatok etetésére használják fel.  (+/-)

A Lidl nyilatkozata szerint a boltjaiban megmaradt élelmiszerek nem emberekhez, hanem állatokhoz kerülnek, illetve biogázüzemben égetik el az élelmiszereket.  (-)

A Spar közleménye úgy fogalmaz, hogy adományként jutnak el a felesleges élelmiszerek állatparkokba, állatmenhelyekre takarmányozás céljából.  (-)

VÉLEMÉNYÜNK SZERINT, emberi fogyasztásra alkalmas, egészségügyi szempontból megfelelő élelmiszereket nem állatokkal kellene feletetni, hanem rászoruló, szegény, éhező emberekhez eljuttatni. Jó minőségű élelmiszereket nem szabad takarmányozásra felhasználni, amíg éhező, alultáplált gyerekek és felnőttek vannak az országban.

Forrás:
www.nosalty.hu/ajanlo/kiderult-mit-csinal-lidl-aldi-spar-maradek-pekaruval