Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. február 4., kedd

Friss zöldség helyett krumplit esznek a magyar fogyasztók

Friss zöldségek fogyasztása - naponta - Európai Unió, 2017


A WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete naponta LEGALÁBB 400 g gyümölcs és zöldség fogyasztását javasolja, azaz minimális mintegy fél kilogrammot. 

Az Eurostat, az EU statisztikai hivatala összegyűjtötte a tagországokból a zöldségfogyasztási gyakoriságokat nemek szerint.

A Foodmonitor.hu pedig feldolgozta az adatokat. Megmutatjuk, milyen összefüggéseket találtunk.

A férfiak között minden EU országban kevesebben fogyasztanak naponta legalább 1x friss zöldséget, mint a nők.

Az unió átlaga szerint a férfiak 59 százaléka napi zöldségevő, a nőknek pedig a 68 százaléka. A különbség jelentős, +9 százalékpont a nők javára. 

A legtöbb férfi Írországban (82%) és Belgiumban (81%) eszik rendszeresen, naponta friss zöldséget.

A legkevesebb férfi Magyarországon (27%) eszik napi szinten zöldséget. Azaz ebben ebben az országban a férfiaknak csak a negyede fogyasztja ezeket a terményeket.

A nők és a férfiak között a legkisebb a különbség Bulgáriában (0%P) és Észak-Macedóniában (2%P).

A nemek között napi zöldségevésben a legnagyobb az eltérés Dániában és Svédországban (17-17%P) a nők javára.

Magyarországon a nők 33 százaléka eszik naponta legalább egyszer zöldséget - azaz csak minden harmadik nő. A férfiak között 6 százalékponttal kevesebben vannak a rendszeres zöldségevők.