Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. február 28., péntek

Frissen facsart narancslevek - miből készülnek a vendéglátóhelyeken?A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal)  a vendéglátásban a frissen facsart narancsleveket ellenőrizte - az eredményekről pedig részlesen beszámoltak.  

Mindenütt II. osztályú Navel-Late, késői érésű, apróbb méretű étkezési narancsot használtak fel lé facsarására. Ezt a fajtát ugyan nem kifejezetten gyümölcslé előállításhoz termesztik, de természetesen erre a célra is megfelelőnek bizonyult. Mivel késő érésű étkezési célú gyümölcsökről van szó, cukortartalmuk magas volt.

A minták mindegyikének savfoka, azaz „pH értéke” a termék mikrobiológiai állapotára kedvező hatással bíró 3,4-3,8 tartományban volt. Ebben a pH tartományban a megbetegedést és romlást okozó baktériumok élettevékenysége korlátozott, ami élelmiszer-biztonsági szempontból rendkívül előnyös és megnyugtató.

A frissen facsart gyümölcslevek természetes tulajdonsága, hogy tartalmaznak enzimeket és mikroorganizmusokat, amelyet azonban nem kell kockázatosnak tekinteni a már jelzett pH érték és az azonnali elfogyasztás miatt. A narancsok facsarás előtti tisztítása, mosása, a narancs minősége, valamint a környezet tisztasága mind-mind hatással van a termék mikrobiológiai állapotára.

Abban az esetben, ha a facsart lé nem kerül azonnali elfogyasztásra, tehát tárolják, akkor a már említett jelen lévő enzimek és mikroorganizmusok miatt meghatározó szerepe van a tárolási hőmérsékletnek és tárolási időnek. A hűtve tárolás lassítja az erjedést és romlást, de mégis azt tanácsolják, hogy ezeket a gyümölcsleveket ne tárolják, és valóban fogyasszák el a facsarást követően.

A facsart narancslevek átlag C-vitamin tartalma 49,67 mg/100 ml volt. A legmagasabb érték 56,7 mg/100 ml, míg a legalacsonyabb 45,3 mg/100 ml volt. Összehasonlításként megemlíthető, hogy az üzletekben kapható 100%-os iparilag előállított narancslevek átlag C-vitamin tartalma 30 mg/100g.

Az analitikai vizsgálatok alapján a friss narancslevek cukortartalma 7,2-12,8 g/100 g közötti értékeket mutatott. A tápanyagtáblázat adatai alapján a narancs mint gyümölcs átlag értéke cukortartalom esetében 10,6 g/100 g, míg C-vitamin szempontjából 50 mg/100 g.

Maximális pontszámot azok a termékek értek el, amelyek hagyományos, kézi facsarású technológiával készültek. Ezek az italok ugyanis testesebbek, rosttartalomban és gyümölcsdarabokban gazdagabbak voltak, mint a szűrővel ellátott, zárt facsarógépekből kifolyó narancslé.

Az érzékszervi bírálatok eredményeit befolyásolta a narancsok facsarás előtti tárolási hőmérséklete. Az élmezőnyben azok a termékek végeztek, ahol a facsarást megelőzően hűtve tárolták a gyümölcsöket. Szintén meghatározó volt a cukortartalom is, jellemzően a közepes cukor tartalmú narancslevek szerepeltek jobban.

Forrás: NÉBIH