Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. február 21., péntek

Hol készült a húskészítmény vagy a tejtermék?


A feldolgozott élelmiszerek csomagolásán nem minden esetben kerül feltüntetésre, melyik üzemben készült a termék. A kereskedelmi márkás termékeknél sokszor csak a forgalmazó cég nevét adják meg. Ha szeretnénk megtudni a gyártó vagy a csomagoló üzem nevét, akkor az állati termékek esetében megtudhatjuk. 

Ugyanis engedélyköteles létesítmények
  • a vágóhidak, 
  • a húsdaraboló üzemek, 
  • a húskészítmény-előállítók, 
  • a tejüzemek, 
  • a tojáscsomagolók, 
  • a tojástermék-előállítók, 
  • a halászatitermék-előállítók, 
  • a vadfeldolgozók, 
  • a hűtőházak 
  • a bélüzemek. 
Ami azt jelenti, hogy az azonosító jelölésnek a használata az állati eredetű élelmiszereken kötelező, vagy a csomagoláson vagy az ahhoz rögzített címkén.

Az engedélyezett élelmiszer-előállító létesítmények üzemlistái alább megtalálhatók. 
(Frissítve 2019. december 31-én) 




Amennyiben az Európai Unió területén lévő létesítményben helyezik fel a termék csomagolására az azonosító jelölést, akkor ovális alakú. 
Mérete tetszőleges, de lényeges kritérium, hogy jól olvashatónak, letörölhetetlennek kell lennie.

Tartalmaznia kell:
– az előállítás szerinti ország ISO szabvány szerinti kódját (Magyarország esetében: HU),
– a létesítmény engedélyezési számát, valamint
– a Közösségre utaló rövidítést (Magyarországon: EK)

Forrás: NÉBIH