A feldolgozott élelmiszerek csomagolásán nem minden esetben kerül feltüntetésre, melyik üzemben készült a termék. A kereskedelmi márkás termékeknél sokszor csak a forgalmazó cég nevét adják meg. Ha szeretnénk megtudni a gyártó vagy a csomagoló üzem nevét, akkor az állati termékek esetében megtudhatjuk.
Ugyanis engedélyköteles létesítmények
- a vágóhidak,
- a húsdaraboló üzemek,
- a húskészítmény-előállítók,
- a tejüzemek,
- a tojáscsomagolók,
- a tojástermék-előállítók,
- a halászatitermék-előállítók,
- a vadfeldolgozók,
- a hűtőházak
- a bélüzemek.
Az engedélyezett élelmiszer-előállító létesítmények üzemlistái alább megtalálhatók.
(Frissítve 2019. december 31-én)
Amennyiben az Európai Unió területén lévő létesítményben helyezik fel a termék csomagolására az azonosító jelölést, akkor ovális alakú.
Mérete tetszőleges, de lényeges kritérium, hogy jól olvashatónak, letörölhetetlennek kell lennie.
Tartalmaznia kell:
– az előállítás szerinti ország ISO szabvány szerinti kódját (Magyarország esetében: HU),
– a létesítmény engedélyezési számát, valamint
– a Közösségre utaló rövidítést (Magyarországon: EK)
Forrás: NÉBIH