Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. február 3., hétfő

Miből készül a vegán "hús" a Lidlben?

Next Level Meat (Következő Szintű Hús) márkanéven kaphatók a Lidlben a vegánoknak készített, húst helyettesítő termékek. Kétféle változatban vannak a hűtőpultban: burgerpogácsa és darált készítmény néven. 

A kiszerelési egység tömege 227 és 275 gramm.
A fogyasztói ár 1.199 Ft/csomag - azaz 4.360 és 5.282 Ft/kg.

A termékek megnevezései:

Vegán burgerpogácsa
Zöldborsó-, búza- és szójafehérje alapú vegán készítmény húspogácsa helyettesítésére, grillezéshez és sütéshez.

Vegán készítmény
Zöldborsó-, búza- és szójafehérje alapú vegán készítmény darálthús helyettesítésére, sütéshez.

Mi okozza a csalódást? 

A csomagolás címoldalán található termékmeghatározás alapján azt gondolhatjuk, hogy a készítményben sok zöldborsó, búza és szója van.

Ha megnézzük az összetevők listáját, nagyon meglepődünk.

A termékekben ugyanis csak 9% a zöldborsófehérje aránya, 7,4% a búzafehérje, 3,8% a szójafehérje.
A három összetevő részesedése együtt csak 20,2% - azaz csupán a tömeg ötödét jelenti.

De akkor mi teszi ki a termék legnagyobb részét? 

Feldolgozott, savanyított (más néven konzervált) közönséges csiperkegomba. Ez áll az ivóvíz után a második helyen az összetevők listájában.

Azaz egy mintegy 5 ezer Ft/kg fogyasztói árú terméknek a nagyobbik részét az a gomba teszi ki, amelynek a fogyasztói ára 1-2 ezer Ft/kg körül van.

Bár a gombából van a legtöbb a termékben, az nem szerepel a csomagolás első oldalán. Pedig helyesebb lenne azt írni, hogy csiperkegomba-alapú vegán termék. A 9% és az alatti összetevők igazából csak a termék dúsítói a gombához képest.

Ha a gomba fent lenne a csomagolás címoldalán, azt jelentené, hogy az összetevők között meg kellene adni a pontos arányát is. A gyártó/forgalmazó nem akarta ezt megtenni. Így most csak becsülhetjük a víz után a második legnagyobb összetevő arányát, amiről annyit tudhatjuk, hogy több mint 30 százalék feletti.

Összetevők: ivóvíz, savanyított csiperkegomba (csiperkegomba, ivóvíz, étkezési só, étkezési sav: citromsav; antioxidáns: aszkorbinsav), finomított kókuszzsír, 9% zöldborsófehérje, 7,4% búzafehérje, repceolaj, 3,8% szójafehérje, szójaliszt, fűszerek, emulgeálószer: metil-cellulóz; étkezési só, aromák, zöldborsókeményítő, élesztőkivonat, bambuszrost, színező hatású céklalésűrítmény, tartósítószerek: kálium-szorbát, nátrium-acetátok; füstaroma.