A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal) balatoni fagylaltozókat és fagylaltokat vizsgált a nyáron. A tapasztalataikat összesítve a jól működő fagylaltozókkal szembeni elvárásokat tették közzé.
- a tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva és nem ér a hűtőtartomány fölé, ha láthatóan nem olvadt, és nem folyik, a nap nem süti;
- a fagylaltadagolót minden gombóc után leöblítik, vagy minden tégelyben külön adagoló áll rendelkezésre;
- az adagolókanalat nem szivacsra vagy mosogatórongyra ütögetéssel víztelenítik;
- a tölcsért védik a portól, szennyeződéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak;
- kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére;
- a fagylaltban nincsenek jégdarabok, és láthatóan jó állagú, nem olvadt;
- a pultban van és látható a hőmérő, és a hőmérséklete nem emelkedett -8°C fölé.
Forrás: NÉBIH