Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. február 17., hétfő

Mit kell tudni a csomagolt 100%-os citromlevekről?


A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal) a 
kereskedelemben kapható 100%-os gyümölcslétartalommal rendelkező citromleveket vizsgálta. 

Ebbe a termékcsoportba kétféleképpen előállított citromlevek tartoznak.

1. Citromlé = a citrom friss leve kerül feldolgozásra.

2. Koncentrátumból (sűrítményből) előállított citromlé = a korábban besűrített friss citromlé kerül visszahígításra a termék gyártása során.

Mindkét csoport az előállításnál egy nagyon rövid ideig tartó pasztőrözésen is átesik, hogy hosszan eltartható terméket állítsanak elő.

I. A citromlé kifejezés kizárólag a 100%-os csomagolt levek esetében használható és ezen megnevezésű termékeket a Magyar Élelmiszerkönyv  szabályozza. 

A vizsgált termékek közül hatot a citrom friss levéből állítottak elő – melyek között öt bio minősítésű volt:
  • Alnatura (bio) 
  • BIOrganik (bio) 
  • Bio Zentrale (bio) 
  • EnerBio (bio) 
  • Succo Di Limone Alce Nero (bio) 
  • Limmi
- hét pedig sűrítményből készült.
  • CBA
  • Fruppy
  • Lemonly
  • Pfanner
  • Rauch 
  • Solevita
  • Sweet Valley

II. Mi befolyásolja a citromlevek C-vitamin-tartalmát? 

A C-vitamin a levegő oxigénjének, továbbá egyes enzimek hatására oxidálódik. Az így keletkező oxidált forma már nem rendelkezik vitaminhatással.

Az oxidációs folyamat a tárolás során is végbemegy, melynek mértéke függ a csomagolás típusától is, hogy műanyag palackban vagy üvegben tárolják. Az üvegben játszódik le legkevésbé az oxidációs folyamat.

A C-vitamin tartalom jelentős csökkenését okozhatja a fényhatás, ahogyan a gyártástól számított időtartam eltelte is jelentősen befolyásolja.

Nem utolsó sorban függ a felhasznált alapanyag fajtájától és annak érettségi fokától is.

III. Mennyi a C-vitamin-tartalmuk a citromleveknek? 

Egy frissen facsart citromlé a legmagasabb C-vitamin-tartalommal rendelkezik (45 mg/100 ml). 

A feldolgozás során alkalmazott – nagyon rövid ideig tartó – pasztőrözési folyamat kis mértékben ugyan, de csökkenti a C-vitamin-tartalmat.

A bio citromlevek C-vitamin-tartalma a fele a friss citromlének 22-25 mg/100 ml).

Ennél magasabb tartalmat csomagolt citromlében (31 mg/100 ml) és sűrítményből készített citromlében is mértek (27 mg/100 ml).

A sűrítményből készült, alacsony áron kapható csomagolt citromlevek közül négyben lényegében nem volt kimutatható C-vitamin-tartalom!


MárkanévMiből készültC-VITAMIN (ASZKORBINSAV)
(mg/100 ml)
FRISS CITROMLÉCitromlé friss45
RauchSűrítményből készült citromlé31
LimmiCitromlé27
AlnaturaCitromlé bio25
Bio ZentraleCitromlé bio24
BIOrganikCitromlé bio24
SolevitaSűrítményből készült citromlé23
EnerBioCitromlé bio23
Succo Di Limone Alce NeroCitromlé bio22
PfannerSűrítményből készült citromlé11
Sweet ValleySűrítményből készült citromlé1
LemonlySűrítményből készült citromlé0,3
CBASűrítményből készült citromlé0,2
FruppySűrítményből készült citromlé< 0,1


IV. Miért használnak kén-dioxidot a citromlevekben és mekkora mennyiséget? 

A kén tartalmú adalékanyag az élelmiszerekben elsősorban a barnulást akadályozza meg. Egyben allergén anyag is, ezért a termékek csomagolásán kiemelten kell feltüntetni.

A hozzáadott kén-dioxid nem haladhatja meg a 350 mg/l mennyiséget a citromlevekben. 

Azok a termékek sötétebbek, amelyekhez egyáltalán nem vagy csak nagyon kis mennyiségben adják hozzá ezt az adalékanyagot.

A vizsgált citromlevek közül az egyik (Solevita) éppen, hogy a megengedett maximális határérték alatt maradt a kén-dioxid-tartalmat illetően.

Magas volt a kéntartalom két másik citromlében is. Egyik sűrítményből készült (Sweet Valley), a másik frissen léből (Limmi).

Három másik sűrítményes citromlében 34-50 mg/liter volt a kén-dioxid szintje.

A hat bio citromlé természetesen nem tartalmaz ként. Ahogy két másik sűrítmény sem.



MárkanévMiből készültKÉN-DIOXID
-TARTALOM
(mg/l)
Friss citromléCitromlé friss0
SolevitaSűrítményből készült citromlé348
Sweet ValleySűrítményből készült citromlé290
LimmiCitromlé274
LemonlySűrítményből készült citromlé50
CBASűrítményből készült citromlé44
FruppySűrítményből készült citromlé34
AlnaturaCitromlé bio< 10
Bio ZentraleCitromlé bio< 10
BIOrganikCitromlé bio< 10
EnerBioCitromlé bio< 10
Succo Di Limone Alce NeroCitromlé bio< 10
PfannerSűrítményből készült citromlé< 10
RauchSűrítményből készült citromlé< 10


Forrás: NÉBIH