A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal) a
kereskedelemben kapható 100%-os gyümölcslétartalommal rendelkező citromleveket vizsgálta.
Ebbe a termékcsoportba kétféleképpen előállított citromlevek tartoznak.
1. Citromlé = a citrom friss leve kerül feldolgozásra.
2. Koncentrátumból (sűrítményből) előállított citromlé = a korábban besűrített friss citromlé kerül visszahígításra a termék gyártása során.
Mindkét csoport az előállításnál egy nagyon rövid ideig tartó pasztőrözésen is átesik, hogy hosszan eltartható terméket állítsanak elő.
I. A citromlé kifejezés kizárólag a 100%-os csomagolt levek esetében használható és ezen megnevezésű termékeket a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza.
A vizsgált termékek közül hatot a citrom friss levéből állítottak elő – melyek között öt bio minősítésű volt:
- Alnatura (bio)
- BIOrganik (bio)
- Bio Zentrale (bio)
- EnerBio (bio)
- Succo Di Limone Alce Nero (bio)
- Limmi
- CBA
- Fruppy
- Lemonly
- Pfanner
- Rauch
- Solevita
- Sweet Valley
II. Mi befolyásolja a citromlevek C-vitamin-tartalmát?
A C-vitamin a levegő oxigénjének, továbbá egyes enzimek hatására oxidálódik. Az így keletkező oxidált forma már nem rendelkezik vitaminhatással.
Az oxidációs folyamat a tárolás során is végbemegy, melynek mértéke függ a csomagolás típusától is, hogy műanyag palackban vagy üvegben tárolják. Az üvegben játszódik le legkevésbé az oxidációs folyamat.
A C-vitamin tartalom jelentős csökkenését okozhatja a fényhatás, ahogyan a gyártástól számított időtartam eltelte is jelentősen befolyásolja.
Nem utolsó sorban függ a felhasznált alapanyag fajtájától és annak érettségi fokától is.
III. Mennyi a C-vitamin-tartalmuk a citromleveknek?
Egy frissen facsart citromlé a legmagasabb C-vitamin-tartalommal rendelkezik (45 mg/100 ml).
A feldolgozás során alkalmazott – nagyon rövid ideig tartó – pasztőrözési folyamat kis mértékben ugyan, de csökkenti a C-vitamin-tartalmat.
A bio citromlevek C-vitamin-tartalma a fele a friss citromlének 22-25 mg/100 ml).
Ennél magasabb tartalmat csomagolt citromlében (31 mg/100 ml) és sűrítményből készített citromlében is mértek (27 mg/100 ml).
A sűrítményből készült, alacsony áron kapható csomagolt citromlevek közül négyben lényegében nem volt kimutatható C-vitamin-tartalom!
IV. Miért használnak kén-dioxidot a citromlevekben és mekkora mennyiséget?
A kén tartalmú adalékanyag az élelmiszerekben elsősorban a barnulást akadályozza meg. Egyben allergén anyag is, ezért a termékek csomagolásán kiemelten kell feltüntetni.
A hozzáadott kén-dioxid nem haladhatja meg a 350 mg/l mennyiséget a citromlevekben.
Azok a termékek sötétebbek, amelyekhez egyáltalán nem vagy csak nagyon kis mennyiségben adják hozzá ezt az adalékanyagot.
A vizsgált citromlevek közül az egyik (Solevita) éppen, hogy a megengedett maximális határérték alatt maradt a kén-dioxid-tartalmat illetően.
Magas volt a kéntartalom két másik citromlében is. Egyik sűrítményből készült (Sweet Valley), a másik frissen léből (Limmi).
Három másik sűrítményes citromlében 34-50 mg/liter volt a kén-dioxid szintje.
A hat bio citromlé természetesen nem tartalmaz ként. Ahogy két másik sűrítmény sem.
Forrás: NÉBIH