Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. február 10., hétfő

Zabfalatok helyett zabos falatok

A nagy márkáknál gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy a termék csomagolásának legfontosabb, arculati oldalán nem derül ki, milyen termékről is van szó. 

A Győri Édes Zabfalatok, eredeti 215 g termék arculatán szerepel egy ovális, amelyben 38% zabpehellyel szöveg van írva. Ezt olvasva már gyanakodhatunk, hogy a zabfalatok valójában csak zabos falatok. A termék nem zabból készült, csak zabbal.

A csomagolás hátsó oldalán gyanúnk bizonyossággá válik. Ott már pontosan le van írva a termék megnevezése:
Zabpelyhes, omlós keksz.
Ez egészen más meghatározás, mint a zabfalatok...

Az összetevőket is megnézve, már el tudjuk dönteni, hogy szükségünk van-e erre a termékre.
  • A falatoknak csak valamivel több mint a harmadát teszi ki a zab. 
  • A második legfontosabb összetevő a cukor, amelynek aránya akár elérheti a keksz harmadát is (amit biztosan tudunk, hogy 21 és 38 százalék között van). 
  • Az alapanyagok ötöde pedig teljes kiőrlésű búzalisztből származik.  
  • A termék pálmaolajat is tartalmaz. 
  • A nagy mennyiségű cukor mellett glükóz-fruktóz szirup és nádmelasz is édesíti a kekszet. 

Összetevők: Zabpehely 38%, Cukor, Teljes kiőrlésű búzaliszt 21%, Pálmaolaj, Glükóz-fruktóz szirup, Étkezési só, Térfogatnövelő szerek (nátrium-karbonátok, ammónium-karbonátok), Nádmelasz.