Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. március 24., kedd

Hogyan fogyasszuk a gabonaféléket?

Hogyan fogyasszuk a gabonaféléket?


Kapitán Mária M. Kir. Gazd. tanárnő, a Komáromi Háziasszonyképző igazgatója szerzői magánkiadásban jelentette meg A család élelmezése címmel könyvét 1941-ben. 

Ebben a művében arról ír, hogy a legfontosabb gabonafélék a búza, az árpa, a rozs, a zab, a tengeri (kukorica), a köles, a hajdina. Majd így folytatja:

"A szemtermések a héj alatt a leggazdagabbak tápanyag, tápsó és vitaminokban, éppen ezért táplálkozás szempontjából a héjával együtt készült őrlemények és nem egészen a hántolt hengermalmok gyártmányai a legjobbak. 

Élettani szempontból szintén előnyös a korpa fogyasztása, mert az emésztésre serkentőleg hat, fokozza a bélműködést. 

Az előbbi indokokra való tekintettel értékesebb a barnaliszt és az ezekből készült tésztaneműek, mert a barnalisztben több a visszamaradt korparész."