Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. március 19., csütörtök

Hogyan készítsük el a zöldségeket kíméletesen?

Hogyan készítsük el a zöldségeket kíméletesen?


Kapitán Mária M. Kir. Gazd. tanárnő, a Komáromi Háziasszonyképző igazgatója szerzői magánkiadásban jelentette meg A család élelmezése címmel könyvét 1941-ben. 

Ebben a művében a főzelékek elkészítésének általános szabályairól ír pontokba szedve.
 1. Legízletesebbek és legtáplálóbbak a frissen szedett főzelékfélék. 
 2. A főzelékeket gondosan tisztítsuk meg. 
 3. A főzelék a héj alatt leggazdagabb tápsók és vitaminokban, fölöslegesen ne faragjuk le az értékes részeket. 
 4. Amelyik zöldséget lehet, főzzük, süssük héjában meg, mert így a lehámozásnál legkevesebb a veszteség s értékes anyagai jobban megmaradnak. 
 5. A megtisztított főzelék egészben, váltott hidegvízben gyorsan mosandó. 
 6. A főzelékeket egészben és nem felvágva, csak gyorsan mossuk és sohasem áztassuk. Áztatással a felvágott zöldségféle értékes anyagai a mosóvízbe kerülnek és táplálkozás szempontjából értéktelenné válnak, mert elöntjük. Mosás előtt felvágott főzelék vágási felülete mosásnál szennyeződik. 
 7. Ha kemény vízben sokáig ázik a főzelék, a mésztől nehezen fővő külső réteget kap. 
 8. Minél kevesebb ideig tartó főzéssel és minél egyszerűbben készítjük el a főzeléket, annál értékesebb. 
 9. A főzelékfélék főzéséhez csak annyi vizet vegyünk, amennyit az elkészítéséhez felhasználhatunk, mert főzés közben az értékes részeknek, tápsó- és vitamintartalomnak körülbelül háromnegyed része a lébe kerül. 
 10. A főzelék leve, ha elkészítése következtében fölöslegessé válik, használjuk azt fel levesek, mártások vagy más ételek felengedéséhez. 
 11. A zöldfőzelékek főzővizét sózzuk meg, mert ez csökkenti a víz kilugozó hatását. 
 12. A főzelékekhez, ha puhítás szempontjából még víz hozzáadására volna szükség, csak főzővizet használjunk, mert a hidegvíz hozzáadása következtében annak fővése megáll. 
 13. A főzelékek könnyebben és gyorsabban puhulnak lágyvízben. Ha csak kemény víz áll rendelkezésünkre, azt használat előtt forraljuk fel és üllepítsük le, így a mész egy része kicsapódik. 
 14. Tápanyagokban gazdagabb, értékesebb és ízletesebb a párolt, sült vagy egészben héjában megfőzött főzelék. 
 15. A főzelékek elkészítéséhez ne használjunk sok rántást vagy habarást. A kész ételeknél a főzelék kellemes íze legyen az uralkodó. 
 16. Ízének megtartása érdekében csak gyengén fűszerezzük a főzelékféléket. 
 17. Amelyik főzelék- és salátafélét csak lehet, tálaljuk ízléses módon nyers állapotban, mert így van meg  legjobban eredeti íze, teljes tápsó- és vitamintartalma.