Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. március 31., kedd

Hogyan szabályozza a Magyar Élelmiszerkönyv a gyorsfagyasztott félkész hasábburgonya gyártását?

Hogyan szabályozza a Magyar Élelmiszerkönyv a Gyorsfagyasztott félkész hasábburgonya gyártását?


MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus
2-604 számú irányelv (régi 2-33 számú irányelv)
Egyes gyorsfagyasztott élelmiszerek 

Gyorsfagyasztott félkész hasábburgonya

Élelmiszer kategória (1129/2011/EU rendelet szerint): 04.2.6.

1.1. A termék meghatározása

A gyorsfagyasztott hasábburgonya olyan gyorsfagyasztással tartósított élelmiszer, amelyet tisztított burgonyából (Solanum tuberosum L.) készült különböző méretű és vágási felületű hasábok előfőzésével és növényi zsiradékban végzett elősütésével készítenek.

1.2. Felhasználható összetevők
  • Burgonya
  • Növényi zsír, -olaj (hidrogénezett is)
1.3. Minőségi jellemzők

1.3.1. Általános jellemzők
  • A termék gyorsfagyasztott állapotban kemény, átfagyott.
  • Megfelelően tisztított, zömében foltmentes, megfelelően vágott, enyhe pirultság megengedett.
  • Legalább 25 mm hosszú hullámos, vagy sima felületű hasábok.
A megengedett eltéréseket minőségi osztályonként a táblázat tartalmazza

A hiba neve I. osztály II. osztály

Zöldült hasáb         3% (m/m) 5% (m/m)

25 mm-nél rövidebb hasábok 10% (m/m) 15% (m/m)

Széledarab* 10% (m/m) 20% (m/m)

Összes foltos hasáb, legfeljebb 20% (m/m) 25% (m/m)

1.3.2. Érzékszervi jellemzők
  • Szín: fajtájára jellemző (sárgásfehér, szürkésfehér vagy aranysárga).
  • Illat, íz: a zsíradékban sült burgonyára jellemző.
  • Állomány: a zsíradékban sült burgonyára jellemző.
Megjegyzés: A színt és az alakot gyorsfagyasztott állapotban, az ízt, illatot és állományt sütési próba után bírálják el.

1.4. Csomagolás

Nincs külön előírás.

1.5. Jelölés

1.5.1. Megnevezés

Példák a megnevezésre:
  • Gyorsfagyasztott félkész hasábburgonya I. o./II.o.
  • Gyorsfagyasztott elősütött hasábburgonya I.o./II.o.
1.6. Ajánlott gyártástechnológiai leírás

A burgonyát mosás után hámozzák, méretre vágják, szükség szerint előfőzik, szükség szerint szárítják, elősütik, majd gyorsfagyasztják.

Gyorsfagyasztás után csomagolják és –18°C-nál alacsonyabb hőmérsékleten tárolják.


* Fogalommagyarázat
Széledarab: A burgonya alakjából adódóan a hasáb hosszabb oldalán ívelt alakú darab.