MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus
2-604 számú irányelv (régi 2-33 számú irányelv)
Egyes gyorsfagyasztott élelmiszerek
Gyorsfagyasztott félkész hasábburgonya
Élelmiszer kategória (1129/2011/EU rendelet szerint): 04.2.6.
1.1. A termék meghatározása
A gyorsfagyasztott hasábburgonya olyan gyorsfagyasztással tartósított élelmiszer, amelyet tisztított burgonyából (Solanum tuberosum L.) készült különböző méretű és vágási felületű hasábok előfőzésével és növényi zsiradékban végzett elősütésével készítenek.
1.2. Felhasználható összetevők
- Burgonya
- Növényi zsír, -olaj (hidrogénezett is)
1.3.1. Általános jellemzők
- A termék gyorsfagyasztott állapotban kemény, átfagyott.
- Megfelelően tisztított, zömében foltmentes, megfelelően vágott, enyhe pirultság megengedett.
- Legalább 25 mm hosszú hullámos, vagy sima felületű hasábok.
A hiba neve I. osztály II. osztály
Zöldült hasáb 3% (m/m) 5% (m/m)
25 mm-nél rövidebb hasábok 10% (m/m) 15% (m/m)
Széledarab* 10% (m/m) 20% (m/m)
Összes foltos hasáb, legfeljebb 20% (m/m) 25% (m/m)
1.3.2. Érzékszervi jellemzők
- Szín: fajtájára jellemző (sárgásfehér, szürkésfehér vagy aranysárga).
- Illat, íz: a zsíradékban sült burgonyára jellemző.
- Állomány: a zsíradékban sült burgonyára jellemző.
1.4. Csomagolás
Nincs külön előírás.
1.5. Jelölés
1.5.1. Megnevezés
Példák a megnevezésre:
- Gyorsfagyasztott félkész hasábburgonya I. o./II.o.
- Gyorsfagyasztott elősütött hasábburgonya I.o./II.o.
A burgonyát mosás után hámozzák, méretre vágják, szükség szerint előfőzik, szükség szerint szárítják, elősütik, majd gyorsfagyasztják.
Gyorsfagyasztás után csomagolják és –18°C-nál alacsonyabb hőmérsékleten tárolják.
* Fogalommagyarázat
Széledarab: A burgonya alakjából adódóan a hasáb hosszabb oldalán ívelt alakú darab.