Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. március 12., csütörtök

Mi a zsír szerepe a szervezetünk működésében?

Mi a zsír szerepe a szervezetünk működésében?


Kapitán Mária M. Kir. Gazd. tanárnő, a Komáromi Háziasszonyképző igazgatója szerzői magánkiadásban jelentette meg A család élelmezése címmel könyvét 1941-ben. 

Ebben a művében arról ír, hogy a zsír az emberi szervezet hőtermelője. Majd így folytatja:

"Zsír veszi körül a nemesebb szerveket és védelmezi azokat, a zsír a bőr alá lerakódva a testnek bizonyos formát ad, a zsír a testben tartalék, betegség vagy kevés táplálékfelvétel esetén anyagot szolgáltat a feldolgozáshoz és megőrzi az izmokat a túlságos elhasználódástól. Zsírra azért is szüksége van a szervezetnek, mert egyes vitaminoknak szállítója, vivője.

Amennyire szükség van a zsírra, annyira káros, egészségtelen a túl sok zsiradék és zsírosétel fogyasztása. Nemcsak gyomorrontásokat, hanem nehezen javuló, sok bajjal járó betegségeit is okozhatja az emésztőszerveknek."

"Az általánosan használt állati zsíroknál egészségesebbek és könnyebben emészthetők a vaj, a tejfel, a növény zsírok vagy növényi olajok."