Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. március 2., hétfő

Miért csak az étkezés után 2 órával igyunk vizet?

Miért csak az étkezés után 2 órával igyunk vizet?


A táplálkozásról írt egy vékony könyvecskét Szőllősy Lajos Dr. - m. kir. egészségügyi főtanácsos, a m. kir. posta b. b. int. belgyógyász vezető szakorvosa 1929-ben az érdeklődő polgároknak. 

Ebben teszi fel a kérdést, hogy okos dolog-e étkezés közben sok vizet inni, vagy nem. Másképpen fogalmazva: befolyásolja-e a bő folyadékfelvétel az emésztést a gyomorban, vagy nem?

A válasza határozott igen.

Az indoklása:
"Ahhoz, hogy a gyomornedv kielégítően tudjon rendeltetésének megfelelni, bizonyos (meghatározott arányú) töménységre van szüksége, s könnyen érthető, hogy ha a gyomornedvet felhigítjuk, jóval kedvezőtlenebb környezetet teremtünk az emésztés számára."

A konkrét tanácsa mindenkinek:
"vizet kb. két órával igyunk minden étkezés után, amikor a gyomoremésztés már nagyjában befejeződött és a kiürülés már javában folyik." 


Forrás: Szőllősy Lajos Dr.: A táplálkozás, 1929