Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. március 13., péntek

Miért egyoldalú, hiányos a táplálkozásunk?

Miért egyoldalú, hiányos a táplálkozásunk?


Kapitán Mária M. Kir. Gazd. tanárnő, a Komáromi Háziasszonyképző igazgatója szerzői magánkiadásban jelentette meg A család élelmezése címmel könyvét 1941-ben. 

Ebben a művében arról ír, hogy a szénhidrátokhoz tartoznak a keményítő, a cukor és dextrin. Majd így folytatja:

"A szénhidrátok testünkben meleget és erőt fejlesztenek, az izommunka előállítására, fokozására szolgálnak, fölösleges részük pedig mint zsír rakódik le a szervezetben. Az idegrendszer és a szív működésére is előnyösen hat a cukor."

"A szénhidrát azért is jelentős tápanyag, mert legkönnyebben emészthető és leggyorsabban ég el a szervezetben és legolcsóbban be is szerezhető."

"Keményítő van a gabonaneműek lisztjéből készült kenyér és tésztanemüekben, kásafélékben, rizs, köles, kukorica és burgonyában. Egyes ételeinkben nem lévén elegendő mennyiségű cukor, kész cukrot használunk süteményeink, italaink és édes ételeink ízesítésére. Legegészségesebb alakban a cukrot méz és gyümölcsökkel vehetjük magunkhoz"

"A magyar nép élelmezésének sajátsága és egyben főjellegzetessége is az, hogy ételeinek legnagyobb részét szénhidrátokból, liszt, burgonya, az ebből készült tésztaneműek, hús és zsírból állítja össze. Más ételeket nem szeret és ne is akarja megenni. Táplálkozása ennélfogva egyoldalú, hiányos."