Kapitán Mária M. Kir. Gazd. tanárnő, a Komáromi Háziasszonyképző igazgatója szerzői magánkiadásban jelentette meg A család élelmezése címmel könyvét 1941-ben.
Ebben a művében arról ír, hogy a húst a legtöbben a legfontosabb, naponta szükséges élelmiszernek tartják. Majd így folytatja:
"A mai orvosi tudomány megállapítása folytán azonban, a sok húsevés nem egészséges, sőt ajánlatos teljesen hústalan napok tartása is.
Az állandó húsfogyasztás következményei:
- sok salakanyag rakódik le a testben, mely kóros állapotokat és különféle megbetegedéseket okoz (reuma, köszvény, vesebajok, érelmeszesedés, idegesség).
- A gyomor nem győzi hosszabb ideig a húsok állandó feldolgozását,
- a vesék sem a bomlási termékek kiküszöbölését.
- Igen gyakran úgy a gyomor, mint a vesék megbetegedését okozza és külön munkát ró a szervezetre.
- Azonkívül a húsnak vérnyomás fokozó és savképző hatása is van.