Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.
2020. március 26., csütörtök
Miért együnk zabot, rozsot, kölest, rizst, árpát és kukoricát?
Kapitán Mária M. Kir. Gazd. tanárnő, a Komáromi Háziasszonyképző igazgatója szerzői magánkiadásban jelentette meg A család élelmezése címmel könyvét 1941-ben.
Ebben a művében arról ír, hogy a gabonaneműek legfőbb alkotórésze a keményítő, azonkívül találunk benne több-kevesebb fehérjét, az úgynevezett sikért. Majd így folytatja:
"A rozslisztet főként kenyérsütéshez használjuk. Tápanyagai hasonlítanak a búzáéhoz, csak nehezebben emészthető. A rozskenyér tésztája keményebbre dagasztandó, mint a búzáé."
"Az árpaliszt gazdag fehérjetartalmú, tápláló, keverhető kenyérbe, édeskés ízű, sűrűbélű tőle a kenyér.
"A zabból lisztet és pelyhet készítenek. A zabliszt készítmények összetételük és tápsótartalmuknál fogva igen előnyös befolyást gyakorolnak a fejlődő szervezetre."
"A kukorica elegendő fehérjét és zsírt is tartalmaz a keményítő mellett."
"A köles könnyen fövő és emészthető, tápanyagokban elég gazdag kásaféle."
"A rizs a legkönnyebben emészthető kásaféleség. Legnagyobb mennyiségben keményítőt, de ezenkívül fehérjét és más anyagokat tartalmaz."