Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. március 26., csütörtök

Miért együnk zabot, rozsot, kölest, rizst, árpát és kukoricát?

Miért együnk zabot, rozsot, kölest, rizst, árpát és kukoricát?


Kapitán Mária M. Kir. Gazd. tanárnő, a Komáromi Háziasszonyképző igazgatója szerzői magánkiadásban jelentette meg A család élelmezése címmel könyvét 1941-ben. 

Ebben a művében arról ír, hogy a gabonaneműek legfőbb alkotórésze a keményítő, azonkívül találunk benne több-kevesebb fehérjét, az úgynevezett sikért. Majd így folytatja:

"A rozslisztet főként kenyérsütéshez használjuk. Tápanyagai hasonlítanak a búzáéhoz, csak nehezebben emészthető. A rozskenyér tésztája keményebbre dagasztandó, mint a búzáé." 

"Az árpaliszt gazdag fehérjetartalmú, tápláló, keverhető kenyérbe, édeskés ízű, sűrűbélű tőle a kenyér. 

"A zabból lisztet és pelyhet készítenek. A zabliszt készítmények összetételük és tápsótartalmuknál fogva igen előnyös befolyást gyakorolnak a fejlődő szervezetre." 

"A kukorica elegendő fehérjét és zsírt is tartalmaz a keményítő mellett." 

"A köles könnyen fövő és emészthető, tápanyagokban elég gazdag kásaféle." 

"A rizs a legkönnyebben emészthető kásaféleség. Legnagyobb mennyiségben keményítőt, de ezenkívül fehérjét és más anyagokat tartalmaz."