Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. március 11., szerda

Miért fontos az optimális fehérjebevitel?

Miért fontos az optimális fehérjebevitel?


Kapitán Mária M. Kir. Gazd. tanárnő, a Komáromi Háziasszonyképző igazgatója szerzői magánkiadásban jelentette meg A család élelmezése címmel könyvét 1941-ben. 

Ebben a művében arról ír, hogy a fehérjét más tápanyaggal pótolni nem lehet. Majd így folytatja:

"Ha hosszabb ideig elégtelen mennyiségű fehérjét juttatunk csak a szervezetnek, az gyengülésre, a munkabírás és az ellenállóképesség csökkenésére vezet.
Túlzott fehérjefogyasztással azonban, azok emésztése sok hiába való munkát ró a szervezetre."

"Növényi terményeink közül elég fehérjét tartalmaznak a hüvelyes vetemények, korpás liszt, barna kenyér, zabliszt, zabpehely, árpakása, karalábé, káposzta, gyümölcsök, dió, mandula, mogyoró és kukorica.

A fehérje napi szükséges mennyisége változik a végzett munka és a szervezet fejlettsége szerint. A szabad levegőn, több fizikai munkát végzőknek több fehérjére van szüksége, mint az ülő foglalkozású, szabad levegőn csak keveset tartózkodóknak, ezért ezek kevesebb fehérje tartalmú táplálékot fogyasszanak."

A család tagjai jussanak megfelelő mennyiségű fehérjéhez, "de ne hús adagolásával. Naponta 8-10 dkg hús elegendő, sőt egészségi okokból teljesen hústalan napok tartására is feltétlenül szükség van."