Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. március 3., kedd

Miért fontos, hogy étkezés után pihenjünk?

Miért fontos, hogy étkezés után pihenjünk?


A táplálkozásról írt egy vékony könyvecskét Szőllősy Lajos Dr. - m. kir. egészségügyi főtanácsos, a m. kir. posta b. b. int. belgyógyász vezető szakorvosa 1929-ben a téma iránt érdeklődő polgároknak. 

Ebben értekezik arról az általános érvényű élettani szabályról, hogy az evés, étkezés, táplálkozás után pihenésre van szükségünk.

Megmagyarázza a természetes okát is:
"Minden szerv, ami élénk működésben van, fokozott vérbőséget, élénkebb vérkeringést kíván meg. Minthogy testünknek állandó mennyiségű vér áll rendelkezésére, természetes dolog, hogy ha valahol több vérre van szükség, megfelelően kevesebb jut egyéb helyekre. 

Az emésztés ideje alatt a gyomor, máj, hasnyálmirigy és vékonybelek igen tekintélyes vértöbbletet kívánnak meg, s így veszít az izomzatnak és az agyvelőnek a vérkeringése élénkségéből. Ezért érezzük magunkat lustának, álmosnak evés után, s ezért cselekszünk élettani szempontból helytelenül, ha ilyenkor fokozott munkát követelünk akár izmainktól, akár agyvelőnktől." 

A legfontosabb tanácsa mindenkinek:
"Mert emésztést szabályozni nem pirulákkal, hanem csak megfelelő élet- és étrenddel lehet." 


Forrás: Szőllősy Lajos Dr.: A táplálkozás, 1929