Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. március 16., hétfő

Miért ne vízben főzzük meg a zöldségeket?

Miért ne vízben főzzük meg a zöldségeket?


Kapitán Mária M. Kir. Gazd. tanárnő, a Komáromi Háziasszonyképző igazgatója szerzői magánkiadásban jelentette meg A család élelmezése címmel könyvét 1941-ben. 

Ebben a művében táplálkozásunk azon problémáiról ír, amelyek napjainkban is jellemzik életünket. Majd így folytatja:

"A nyers főzelék, salátafélék és gyümölcsökkel az összes tápsók változatos mennyiségben megkaphatók. Azonban a vízben való főzéssel a víz ezeknek egy részét kioldja. Ennek elkerülése végett ajánlatos a főzeléket párolni, vagy a vizet, amelyben a főzelék főtt, mindig felhasználni, ha a főzelék elkészítéséhez már nem is szükséges, akkor levesek és mártások higításához használjuk.

A konyhasóra, melyet ételeink ízesítésére használunk, szintén szükség van a szervezetnek. Ételeinkkel azonban a kelleténél többet juttatunk a szervezetnek, mint amennyire szüksége volna. A túlzott sófogyasztás egészségi zavarokat okozhat és fokozott mértékben hat az idegrendszer ingerlékenységére."