Kapitán Mária M. Kir. Gazd. tanárnő, a Komáromi Háziasszonyképző igazgatója szerzői magánkiadásban jelentette meg A család élelmezése címmel könyvét 1941-ben.
Ebben a művében táplálkozásunk azon problémáiról ír, amelyek napjainkban is jellemzik életünket. Majd így folytatja:
"A nyers főzelék, salátafélék és gyümölcsökkel az összes tápsók változatos mennyiségben megkaphatók. Azonban a vízben való főzéssel a víz ezeknek egy részét kioldja. Ennek elkerülése végett ajánlatos a főzeléket párolni, vagy a vizet, amelyben a főzelék főtt, mindig felhasználni, ha a főzelék elkészítéséhez már nem is szükséges, akkor levesek és mártások higításához használjuk.
A konyhasóra, melyet ételeink ízesítésére használunk, szintén szükség van a szervezetnek. Ételeinkkel azonban a kelleténél többet juttatunk a szervezetnek, mint amennyire szüksége volna. A túlzott sófogyasztás egészségi zavarokat okozhat és fokozott mértékben hat az idegrendszer ingerlékenységére."