Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. március 18., szerda

Milyen gondot okozhat a rostmentes élelem fogyasztása?

Milyen gondot okozhat a rostmentes élelem fogyasztása?


Kapitán Mária M. Kir. Gazd. tanárnő, a Komáromi Háziasszonyképző igazgatója szerzői magánkiadásban jelentette meg A család élelmezése címmel könyvét 1941-ben. 

Ebben a művében arról ír, hogy a növényi rostok adják az élelmiszerek tömegét. Majd így folytatja:

A növényi rostokra "az emésztőszervek tökéletes működésének biztosítása érdekében szükség van. A növényi rostok, mint székletképzők, ingert gyakorolnak a belekre, az emésztésnél visszamaradva, széklet formájában távoznak el a szervezetből.

Állandó rostmentes élelem fogyasztása (hús, finom lisztekből készült tésztafélék és kenyér, tojás, tej) székrekedést, bélrenyheséget okoz.

A szükséges növényi rostot zöldfőzelék, saláta és részben gyümölcsökkel kapják meg az emésztőszervek, amiért is a tökéletes emésztés biztosítása érdekében elegendő mennyiséget kell ezekből fogyasztani, ez legyen az ételeknek az a része, amelyekkel jóllakunk, ne pedig a hús, tej, tojás és a finom lisztekből készült tésztafélék."