Foodmonitor.hu - Nézd meg, mit (v)eszel!
A Foodmonitor.hu blogot azért írjuk, hogy segítsünk neked, a tudatos élelmiszer-vásárlónak és tudatos élelmiszer-fogyasztónak, eligazodni az élelmiszerek sokszínű választékában.
Ha feliratkozol a napi hírlevelünkre és megírod nekünk, melyik élelmiszer a kedvenced, az egyik tesztanyagot ingyen megküldjük neked.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. március 25., szerda

Mitől függ a búzaliszt minősége?

Mitől függ a búzaliszt minősége?


Kapitán Mária M. Kir. Gazd. tanárnő, a Komáromi Háziasszonyképző igazgatója szerzői magánkiadásban jelentette meg A család élelmezése címmel könyvét 1941-ben. 

Ebben a művében arról ír, hogy a búzából készül a legjobb, a legfinomabb és a legtöbb féle liszt. Majd így folytatja:

"A liszt minősége a benne levő sikértartalom mennyiségétől és minőségétől függ. Minél képlékenyebb a lisztben levő sikér, illetve minél jobban megtartja a belőle készített gyúrt tészta állás után is az alakját, annál jobb minőségű a liszt. 
A jó sikért tartalmazó liszt több vizet képes felvenni, több és szebb lesz belőle a készített tésztaféleség. 

A frissen őrölt lisztnek állással emelkedik a sütőképessége, a benne végbemenő átalakulások folytán." 

"A búzalisztek minőségét a malmok számozással jelzik. 00-8-ig számozzák a liszteket. A 00 és a 0 lisztek a legfinomabbak, melyek között van darás és sima őrlésű."